Hvordan oppnå livsmål og andre mål

Publisert: 31.12.13 i Personlig

En av de sakene jeg leste i 2013 som fikk meg til å tenke mye på hvor jeg er i livet var Cecilie Thunem-Saanums spalte om «Flaks, eller hardt arbeid».

Hun skrev om hvordan oppnå livsmålene sine – og verdien av å evaulere fremdfriften regelmessige underveis siden vi har lett for å miste hovedmålene av syne underveis. Det siste stemmer nok i stor grad for meg, jeg har virkelig mistet hovedmålene mine av syne underveis, hovedsakelig fordi jeg har satt alle kluter inn på å prestere og å overleve (det er ikke nødvendigvis en motsetning mellom de to begrepene i livet mitt, de har gått hånd i hånd).

Men samtidig har jeg mirakuløst nok også oppnådd mange av målene mine, eller funnet måter å bygge opp under dem, selv om jeg har vært aldri så distrahert av kampen for å overleve (og prestere). Grunnen er først og fremst beinhard, målrettet, dog ofte instinktiv (og roundabout), jobbing, og selvsagt en dose eller tre med flaks. Jeg har skrevet mer om karriereveien min her (før jeg ble ansatt, om enn i langvarig prosjektstilling heller en permanent).

Allikevel virker det Cecilie skriver om å måle fremdrift som svært nyttig og fornuftig for meg, gitt at jeg vet at jeg har lett for å miste meg selv ved å gå så mye opp i det jeg driver med at jeg mister målene mine av syne – ja ofte mister jeg til og med meg selv.

Akkurat nå er det riktignok viktigst for meg å måle fremdriften min med prosjekt bærekraftig livsstil, som er en forutsetning for at jeg skal nå noen flere av de «store» målene i livet mitt.

Så jeg har tenkt at jeg skal måle fremgang på dette med bærekraftig livsstil ukentlig, og de «store» målene kanskje en gang i kvartalet eller halvåret 🙂 Uansett nyttige tanker å ta med seg inn i 2014:

En av årsakene til at mange ikke når målet sitt, er tid:

Vi setter målene for langt frem i tid. Så kommer hverdagen og alle støyende gjøremål i veien, og vi mister hovedmålet av syne.

Sørg for at du alltid har delmålene innen rekkevidde. Skal du komme dit du ønsker i løpet av denne høsten, må du ha mål for hver måned, hver uke, hver dag. Sett en fast dag i uken for evaluering.

Selv har jeg fredag som min dag for tilbakeblikk:

Hva har jeg oppnådd denne uken? Så tar jeg fri, hviler hodet og ambisjonene mine. Og gyver løs igjen søndag kveld: Hva vil jeg oppnå kommende uke? Hvordan ligger jeg an denne måneden, dette kvartalet, dette året?

kommentarer
  1. Så hyggelig at du har besøkt bloggen min, Kristine. Å se at noen finner nytte i det jeg formidler er min drivkraft. Takk for fin feedback og inspirasjon.
    Ha et fantatstisk 2014!

  2. Takk i likemåde! Den saken din jeg nevner her var en av de jeg leste i 2013 som jeg virkelig har tenkt mye på. Og det er rart med det, med forholdet skribent / leser. Som skribent ser man ofte ikke den fulle effekten av det man skriver for andre. Men en av mine trofaste blogglesere gjennom snart 10 år (på den engelske bloggen min hvor jeg skriver mer om fag), skrev nylig disse ordene til meg: «At least you can be proud of what you’ve done. Things you have written will have brought people pleasure and lodged in their minds. It’s an odd relationship, but the relationship between writer and reader *is* a friendship.» Et annet av disse gullkornene jeg skal ta med meg inn 2014, som jeg mistenker kanskje gjelder skribenter flest? Jeg gjenkjenner veldig godt ønsket om å gjøre en forskjell med det man skriver, og teksten din jeg nevner her har absolutt gjort en forskjell for meg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..