D-dag og ondskapens problem

Posted: 06.06.14 in Personlig
Stikkord: , , , , ,

I dag er det 70 år siden D-dagen, en dag som ble et vendepunkt for så mange av oss både som samfunn og som enkeltmennesker.

«Det sies at ondskapen triumferer når gode mennesker ikke gjør noe. For 70 år siden stod tusenvis av gode mennesker opp mot nazismens ondskap. Mange døde, mange overlevde – og noen er fortsatt i live. Vi er dere evig takknemlig,» skriver en venn på Facebook.

Som så mange andre har jeg familie som var der rundt det tidsrommet, utenfor Normandie, beredt til å gjøre en innsats. Men skipet bestefaren min jobbet på ble torpedert før de nådde land i Normandie, den tredje torpedringen han overlevde som krigsseiler – erfaringer som hjemsøkte ham resten av livet.

Så det er mange tanker som svirrer rundt i hodet på en dag som denne. Andre tanker, mens vi snakker om en krig mange assosierer med pur ondskap, er hvordan regimer som det nazistiske kunne få fotfeste, og hva som skapte personligheter som de som ledet dette regimet.

Her vil jeg på det sterkeste anbefale Jack El-Hais bok om Nazisten og Psykiateren (en bok jeg for ordens skyld fikk betalt for å lese før den kom på norsk). Den er like spennende som en krimroman og gir en fascinerende, om urovekkende, innsikt i nettopp dette. Jeg gjorde et kjapt mobilvideointervju med El-Hai om dette da han var i Oslo for å lansere den norske utgaven av boka.

Boka beskriver den tidligere ukjente historien om den amerikanske psykiateren Douglas M Kelleys unike forhold med Hermann Göring og andre ledende nazister. Douglas ble satt til å vurdere om 22 ledende nazister, deriblant Göring, var strafferettslige tilregnelige i forkant av Nürnbergoppgjøret, og nærkontakten med disse mennene bidro sannsynligvis til Douglas’ eget dramatiske endelikt etter krigen. I intervjuet (under) stilte jeg El-Hai tre kjappe spørsmål om arbeidet med boka: 1) Hva var det mest fascinerende eller oppsiktsvekkende du oppdaget under researchen til boka? 2) Hadde nazistene noen felles trekk som skilte dem fra folk flest? 3) Er det noe vi kan lære av Dr Kelleys arbeid som kan hjelpe oss å forhindre at lignende ting skjer igjen (som f.eks. etnisk rensing)?:

 

Jeg har også delt videoen med engelsk tekst her.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.